Hysteroscopie

Wat is een hysteroscopie?

Bij een hysteroscopie wordt er met een kijkbuis (hysteroscoop) via de vagina naar de binnenkant van de baarmoeder gekeken. Een hysteroscoop is een dun buisvormig instrument waar licht doorheen gaat. Tijdens het onderzoek brengt de gynaecoloog dit instrument via de vagina tot in de baarmoederholte. Om de baarmoederholte goed open te houden wordt er een gas of vloeistof ingebracht. De hysteroscoop is aangesloten op een camera, zodat de binnenkant van de baarmoeder zichtbaar is op een videomonitor. Het doel van dit onderzoek is een verklaring te zoeken voor bepaalde gynaecologische klachten of eventuele afwijkingen in de baarmoeder te behandelen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:

Diagnostisch hysteroscopie:

Onderzoek van de baarmoeder om een verklaring te zoeken voor een bepaalde klacht, zoals:
  • menstruatiestoornissen;
  • afwijkingen aan de baarmoeder;
  • herhaalde miskramen;
  • problemen met vruchtbaarheid.
Tijdens dit onderzoek kunnen ook kleine ingrepen uitgevoerd worden zoals het verwijderen van een kleine poliep of een hormoonspiraaltje.

Operatieve hysteroscopie:

Tijdens het onderzoek worden bepaalde aandoeningen behandeld, bijvoorbeeld het verwijderen van:
  • poliepen of myomen;
  • septum (tussenschot) in de baarmoeder;
  • vergroeiingen tussen de wanden van de baarmoeder;
  • baarmoederslijmvlies (endometriumablatie).

Bekijk de video

Voorbereiding? 

Op het moment van het onderzoek mag je niet zwanger zijn.

Een diagnostische hysteroscopie wordt bij voorkeur uitgevoerd op een moment dat je niet ongesteld bent. Voor een operatieve hysteroscopie moet je geen rekening te houden met je menstruatiecyclus.  

Een hysteroscopie kan uitgevoerd worden zonder verdoving of onder plaatselijke, epidurale of algemene verdoving. De keuze hangt onder meer af van de reden van de hysteroscopie. Bij algemene verdoving moet je nuchter zijn voor het onderzoek. Dit betekent dat je vanaf middernacht niets meer mag eten of drinken en niet meer mag roken. 

Hoe verloopt het onderzoek? 

Een operatieve hysteroscopie gebeurt meestal onder algemene verdoving, waarbij je eerst slaap wordt gebracht door een anesthesist. Een diagnostische hysteroscopie wordt over het algemeen zonder verdoving uitgevoerd. De hysteroscopie verloopt als volgt:
  • Je ligt op de onderzoekstafel met je voeten in de beensteunen.
  • De vagina en de baarmoedermond worden ontsmet om infecties te voorkomen.
  • Er wordt een speculum (eendenbek) in de vagina geplaatst. Vervolgens wordt de hysteroscoop tot in de baarmoederhals gebracht en wordt het speculum weer verwijderd.
  • Om de binnenwanden van de baarmoeder goed te kunnen zien wordt er een gas of vloeistof ingebracht.
Bij een diagnostische hysteroscopie voert de gynaecoloog soms kleinere ingrepen uit zoals het verwijderen van een kleine poliep of een hormoonspiraaltje. Eventueel kan er wat weefsel weggenomen worden voor verder onderzoek (biopsie). Grotere ingrepen gebeuren altijd via een operatieve hysteroscopie.

Mogelijke risico's en verwikkelingen? 

Complicaties zijn zeldzaam maar volgende verwikkelingen kunnen zich voordoen:

Perforatie baarmoederwand
Tijdens de ingreep kan er per ongeluk een gaatje gemaakt worden in de baarmoederwand. Dit zal zich bijna altijd spontaan herstellen. De gynaecoloog zal in dit geval eventueel antibiotica voorschrijven om infecties te voorkomen.

Hevig bloedverlies
Neem onmiddellijk contact op met je gynaecoloog indien er na de ingreep vaginaal bloedverlies optreedt dat heviger is dan je normale menstruatie.

Ontsteking
Symptomen van een ontsteking zijn koorts of felle buikpijn. Neem bij deze klachten meteen contact op met je gynaecoloog. 

Uitslag en nazorg?

Diagnostische hysteroscopie
Na het onderzoek mag je meteen naar huis. Je kunt nog wat last hebben van krampen en tot enkele dagen na de ingreep is licht bloedverlies mogelijk. Vermijd de dag zelf zware lichamelijke inspanningen. Daarna kun je je normale activiteiten hervatten. Wacht met seksueel contact totdat de bloedingen gestopt zijn.

De resultaten van het onderzoek worden meteen meegedeeld of de gynaecoloog zal deze samen met jouw op een later tijdstip bespreken.     

Operatieve hysteroscopie
Na de ingreep verblijf je nog enkele uren in de ontwaakkamer totdat de verdoving is uitgewerkt. Indien er geen complicaties zijn mag je de dag zelf naar huis. Omwille van de verdoving mag je niet zelf met de wagen rijden. Vermijd de dagen nadien zware inspanningen. Je onderbuik kan de eerste dagen nog gevoelig zijn en je kunt nog enkele weken last hebben van bloedverlies. Wacht met seksueel contact totdat de bloedingen gestopt zijn.

De gynaecoloog zal de resultaten op een later tijdstip met jouwu bespreken.

Zit je nog met vragen, stel ze gerust aan de verpleegkundige of aan de arts!