Wat zijn genitale wratten?
Genitale wratten zijn een soort wratten die voorkomen op de huid en de slijmvliezen van de geslachtsorganen of de anus. Ze ontstaan na infectie met bepaalde types van het humaan papillomavirus (HPV). Het HPV is erg besmettelijk en wordt doorgaans overgedragen via seksueel contact. Genitale wratten behoren dan ook tot de groep van de seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Besmetting kan echter ook gebeuren via huid-op-huid contact of door bijvoorbeeld een handdoek te gebruiken van iemand met genitale wratten. Niet iedereen die besmet wordt met het virus, krijgt genitale wratten.
Genitale wratten hebben een rozerode tot grijswitte kleur en komen voor in groepjes. Ze hebben een onregelmatige vorm en kunnen een ‘bloemkoolachtig’ uitzicht hebben. De wratjes kunnen ook onzichtbaar zijn, bijvoorbeeld wanneer ze ontstaan in de vagina of anus. Soms jeuken de wratjes of veroorzaken ze een pijnlijk of branderig gevoel.
Genitale wratten verdwijnen doorgaans vanzelf na ongeveer 6 maanden tot twee jaar. Behandeling is niet nodig. Indien de wratjes hinderlijk zijn of niet verdwijnen, zijn er wel behandelingen mogelijk zoals bijvoorbeeld bevriezen of wegsnijden. Ook na behandeling blijft het virus echter nog aanwezig in het lichaam. Er is dus een kans dat de wratjes terugkomen. Men blijft bovendien besmettelijk voor anderen.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Gebruik een condoom bij het vrijen. Zeker bij een nieuwe sekspartner of bij sterk wisselende seksuele contacten. Een condoom verkleint de kans op besmetting maar biedt zeker geen volledige bescherming.
- Vertel je sekspartner dat je last hebt van genitale wratten.
- Raak de wratten zo weinig mogelijk aan. Zo voorkom je dat je het virus via je handen overdraagt op anderen.
- Gebruik steeds een schone handdoek na het wassen. Laat je gebruikte handdoek niet door anderen gebruiken en gebruik geen handdoek van iemand die genitale wratten heeft.
- Wanneer je genitale wratten hebt, laat je je best testen op andere mogelijke SOA’s.
- Er bestaat een vaccin tegen bepaalde types van het HPV (type 6 en 11) die genitale wratten veroorzaken. Het vaccin kan genitale wratten voorkomen maar geneest ze niet.
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Genitale wratten zijn onschuldig. Behandeling is niet nodig. Weet echter wel dat je het virus kan overdragen op anderen.
Raadpleeg je arts wanneer je de wratten hinderlijk vindt. Je arts kan dan een geschikte behandeling voorstellen.
Lees meer
Lees minder