Hernia

Hernia

Bij een hernia ontstaat er een barst of scheur in een tussenwervelschijf, die werken als een soort schokdemper. De uitstulping drukt op een zenuwwortel en veroorzaakt pijn. Je kunt een aantal tips toepassen om je rug gezond te houden en zo een hernia te vermijden.

Specifieke vragen?
Wat is hernia?

Bij een hernia ontstaat er een barst of scheur in een tussenwervelschijf (discus). De tussenwervelschijven vormen de verbinding tussen de wervels van de ruggengraat en werken als een soort schokdemper. Ze worden omgeven door een harde buitenring en bevatten een zachte kern. Bij een hernia komt de zachte kern naar buiten. Er ontstaat een uitstulping die op een zenuwwortel kan drukken en zo pijnklachten veroorzaakt.

Een hernia komt meestal voor in het onderste deel van de rug (lumbale hernia). Soms treedt een hernia ook op ter hoogte van de nekwervels (cervicale hernia) of ter hoogte van de borstwervels (thoracale hernia). Pijnklachten zijn afhankelijk van de hoeveelheid druk die de uitstulping uitoefent op de zenuw. Sommige mensen ervaren veel klachten, terwijl anderen geen hinder ondervinden.

In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf na zes tot twaalf weken en is er geen blijvende schade. In bepaalde gevallen is een operatie nodig om de beknelde zenuw weer vrij te maken.

Hernia’s treden vooral op tussen de leeftijd van 45 en 65 jaar, maar komen ook bij jonge mensen vaak voor. Mannen worden iets vaker getroffen dan vrouwen. De aandoening komt even vaak voor bij mensen die zwaar werk doen als bij mensen die licht werk doen.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: