Het is belangrijk dat je zelf even nagaat waar je juist last van hebt en wanneer:
- Ben je misselijk of heb je een opgeblazen gevoel onmiddellijk na je eten?
Dit heeft meestal te maken met je manier van eten of met wat je eet. Vermijd koolzuurhoudende frisdranken, spuitwater of bier. Eet niet te snel en praat best niet al te veel tijdens je eten. Eet vooral ook niet te veel. Het is veel beter meerdere keren per dag een kleinere portie te versmaden dan 2 maal heel veel te eten.
- Heb je vooral last eens je eten min of meer verteerd is - dus 1 à 2 uren na je eten?
Heb je een branderig gevoel achter je borstbeen of vloeit er zuur tot in je keel (dit noemen we ‘reflux’)?
Dit kan vele oorzaken hebben. We sommen er enkele op:
- Te hoge druk in je buik (bv. bij zwaarlijvigheid of zwangerschap).
- Niet goed functioneren van de spier die je slokdarm met je maag verbindt.
- Roken, alcohol, chocolade, koffie, munt, vet en bepaalde spierverslappende geneesmiddelen kunnen hier de boosdoener zijn.
- Te zwaar of te vettig eten.
- Het dragen van té spannende kledij.
- Heb je vooral ’s nachts last van zuuropstoten?
Bij het liggen kan het zuur uit je maag veel makkelijker teruglopen naar je slokdarm en mond.
Volgende tips zullen je zeker helpen:
- Probeer als avondmaal een lichte maaltijd te gebruiken. Het is beter dat je ’s middags je hoofdmaaltijd nuttigt. Wees zeker ook zuinig met vet, uien, paprika’s, look en scherpe kruiden.
- Eet niet meer gedurende de drie uur voor je slapen gaat. Vermijd ook tussendoortjes zoals chips, koekjes of chocolade in die periode!
- Vermijd alcohol en koffie ’s avonds. Ook hier geldt de tijdsperiode van 3 uren voor het slapen gaan.
- Stop met roken.
- Zorg dat je bovenlichaam ’s nachts wat hoger ligt dan de rest van je lichaam. Dit kan door het bed aan het hoofdeinde wat op te krikken met kleine blokjes hout tot een hoek van ongeveer 30°. Vermijd om al te veel kussens onder je hoofd te steken. Dit verhoogt eerder de druk op je maag en zal je bovendien met vervelende nekklachten opzadelen.
- Voel je een scherpe pijn op een specifieke plaats in je bovenbuik?
Dan heb je misschien wel een zweertje in je maag of je dunne darm. Meestal vermindert dit soort pijn na het eten of na de inname van zuurwerende geneesmiddelen, om opnieuw de kop op te steken eens de maag leeg is.
Vooral ’s nachts kan je er veel last van hebben, aangezien je maagzuuraanmaak dan hoger is.
- Moet je overgeven? Heb je ook diarree of koorts? Dan is de kans groot dat je met een infectie zit. Zeker wanneer ook andere mensen in je omgeving besmet zijn.
- Indien je als vrouw vooral ’s ochtends kort na het opstaan misselijk bent, kan het misschien zijn dat je zwanger bent. Haal dan veiligheidshalve eens een zwangerschapstest bij je apotheker!
- Soms kan het hartprobleem aangevoeld worden alsof je maaglast hebt. Zeker wanneer de pijn doortrekt naar je wangen of je armen moet je hiervoor beducht zijn en wend je je best zo snel mogelijk tot je arts.
In sommige gevallen is het raadzaam uw arts te raadplegen. Lees onze zelfzorgtekst 'Misselijkheid'.