Wij zijn graag je huisapotheker. 24u op 24u en 7 dagen op 7 dagen staan we klaar met advies!
Apotheek TEST
+32 (0)11 610 300
gesloten
Wachtdienst
Je mandje is leeg.
Verzendkosten naar
Selecteer land
Belgium
Producten toevoegen
Naar kassa
0
Aanmelden
E-mail
Wachtwoord
Nieuwe klant?
Wachtwoord vergeten?
Onze diensten
Begeleiding astma
Vervallen medicatie
Farmaceutisch Dossier
Medicatiebewaking
Wachtdiensten
Huisapotheker
Levering aan huis
Tarieven
Goed om weten
Beroepsgeheim
Bewaren medicatie
Covid certificaten
Farmaceutisch Dossier
Kwaliteitsgarantie
Maximumfactuur
Patientconsent
Tips bij zelfmedicatie
Verstandig medicatiegebruik
Zorgtrajecten
Zorgverzekering
Afschriften en attesten
Noodnummers
Oplossingen A-Z
Producten A-Z
Arts
Actieve verbanden
Geldig voorschrift
Magistrale bereidingen
Pijnstillers
Tegemoetkomingen Diabetes
Urgentietrousse
Zorgtrajecten
Zuurstof
Apotheker
Aandoeningen: tips
Aanmelding nieuwsbrief
Haal meer uit uw site
Handleidingen
Voorschrift onder de loep
Contact
Voedingssupplementen
Zoek voedingssupplement
Ziektes
Je bent hier: Home >
Apotheker
>
_Aandoeningen: tips
>
Kanker, voeding bij smaak- en geurveranderingen
Kanker, voeding bij smaak- en geurveranderingen
Drink 1,5l per dag. Te weinig drinken kan ook een vieze smaak in de mond veroorzaken.
Een suikervrije kauwgom of een muntje kan een vieze smaak in de mond wegnemen.
Kauw goed en drink voldoende bij de maaltijd. Zo worden smaakstoffen beter opgenomen en proeft u beter.
Vermijd geuren die u misselijk maken (schoonmaakmiddelen, parfum, sterke etensgeuren, …).
Vermijd producten waarvan u een afkeer hebt gekregen. Dit zijn meestal gerechten met een sterke geur zoals koffie, gebraden vlees, soep, sterke kruiden,… . Vervang vlees eventueel door vis, ei of een vegetarisch product.
Kies voor een broodmaaltijd of een koude maaltijd als de geur van een warme maaltijd tegensteekt.
Eet in een andere ruimte dan waar de maaltijd bereid wordt. Laat de maaltijd eventueel door iemand anders bereiden of kies voor een kant- en klare maaltijd.
In de microgolfoven koken of opwaren geeft minder geurhinder.
Uw reuk en uw smaakvoorkeur kan per dag wisselen. Probeer verschillende producten uit en schrap niet te snel iets van het menu. Wat op het ene moment niet smaakt, kan u nadien wel weer lekker vinden en omgekeerd. Omwille van smaakveranderingen is het soms de moeite om gerechten die u voordien niet lekker vond of niet kende, toch een kans te geven.
Vermijd scherpe kruiden als alles te fel smaakt. Probeer neutraal smakende gerechten zoals pasta, rijst, vanillepudding, rijstpap,… .
Voeg bij een te zoute smaak geen zout toe aan de bereiding en vermijd gerookte vleeswaren, bouillonblokjes en belegen kazen.
Vervang bij een metaalsmaak vlees door vis, eieren of melkproducten. Gebruik eventueel plastic of houten bestek.
Friszure gerechten en dranken smaken meestal wel goed. Bijvoorbeeld karnemelk, (drink)yoghurt, sorbet, schijfjes appel, schijfjes komkommer,… .
Bereid groenten in een melksaus of verwerk fruit in een moes als zure smaken te scherp zijn.
Probeer steeds te eten, ook als niets u smaakt. Zorg eventueel voor wat afleiding tijdens de maaltijd door tv te kijken, te lezen of bij te praten met familie.