Mensen met diabetes volgen een dieet, omdat het bloedsuiker- en cholestorolgehalte en de bloeddruk niet te hoog mogen zijn. Anders neemt het risico op hart- en vaatziekten toe.
De behandeling van diabetes is daarom niet alleen gericht op de bloedsuikerspiegel, maar ook op de hoeveelheid vetten in het bloed, met name cholesterol. Die waardes moet binnen aanvaardbare grenzen gehouden worden. Ook is het belangrijk dat diabetici op hun gewicht letten, want ook dan neemt het risico op hart- en vaatziekten toe.
Daarom gelden de adviezen om:
- gezond te eten volgens de voedingspiramide.
- niet teveel suiker te eten. Het is niet nodig om altijd suikervrije producten te gebruiken, maar wees matig met suiker. Dat helpt u ook om op gewicht te blijven.
- af te vallen als u overgewicht heeft.
- regelmatig iets te eten. Het is belangrijk om 3 maaltijden per dag te nemen en een aantal keren iets tussendoor.
- niet te veel verzadigd vet te eten, anders stijgt uw cholestorolgehalte.
- op te letten met de hoeveelheid koolhydraten als u insuline gebruikt. Het is belangrijk om de hoeveelheid koolhydraten goed op elkaar af te stemmen, een diëtist kan hierbij hulp bieden.
- voldoende voedingsvezels te eten uit volkoren graanporducten. Ze hebben een cholesterolverlagend effect en zorgen ervoor dat uw bloedsuikergehalte niet te fel stijgt na de maaltijd.
- matig te zijn met alcohol. Alcohol kan het bloedsuikergehalte ontregelen. Door hoge alcoholconsumptie neemt de gevoeligheid van insuline af. Chronisch overmatig alcoholgebruik kan leiden tot diabetes. Het risico op sterven aan diabetes type 2 lijkt kleiner te zijn bij matig alcoholgebruik.
Wie een beroep heeft met veel beweging of lichamelijke inspanningen heeft meer koolhydraten nodig dan iemand met een minder actief leven. Voor een juist gebruik van geneesmiddelen bij diabetes en de hoeveelheid koolhydraten kan u best langsgaan bij een diëtist. De diëtist kan samen met u een voedingsschema opstellen wat voor u het best past.