Wat is huidveroudering en waarom krijg je rimpels?
Naarmate we ouder worden krijgen we te maken met allerlei veranderingen wat betreft ons lichaam en uiterlijk, denk hierbij maar aan onze huid die elke dag weer invloeden van buitenaf te verduren krijgt maar ook zeker een rol speelt bij het ouder worden.
Er verschijnen niet enkel rimpels maar ook wordt onze huid valer en doffer. Ook kan de huid soms plaatselijk gaan verkleuren.
De snelheid en de mate waarmee de huid veroudert wordt deels door erfelijke en deels door uitwendige factoren bepaald. De leefstijl van de persoon speelt ook een belangrijke rol bij huidveroudering.
De huid wordt door het verouderingsproces minder goed doorbloed met als gevolg dat er minder aanvoer is van zuurstof en minder afvoer van afvalstoffen. De huid gaat ook minder vocht vasthouden waardoor de soepelheid ook sterk afneemt. Eventuele adertjes worden zichtbaar doordat de vaatwanden van de haarvaten verzwakken. Sommige personen krijgen ook te maken met pigmentvlekken, dit is een gevolg van een ontregeling van het melaninegehalte. Melanine is een stof de zorgt voor de natuurlijke bescherming tegen UV-stralen.
Rimpels worden als eerste zichtbaar in het gelaat, vooral rond de ogen en rondom de mondhoeken maar komen ook voor op het decolleté en de handen.
Lees meer
Lees minder
Hoe ontstaan rimpels?
Een rimpel wordt omschreven als een permanente of een tijdelijke vouw in het huidoppervlak. De huid wordt minder strak omdat er onderhuids minder bindweefsel en elastine wordt aangemaakt. De huid wordt hierdoor dunner en slapper. Ook verdwijnt er doorheen de jaren een gedeelte 'vulling' van de huid. Hierdoor zullen er rimpels ontstaan.
Je huid blootstellen aan de zon of bv. zonnebank verergert dit proces op een langer termijn.
Rimpels kunnen tevoorschijn komen door erfelijkheid maar er zijn nog een aantal factoren die de rimpelvorming versterken:
- Alcohol;
- Stress;
- Te weinig beweging;
- Slaapgebrek;
- Te weining vochtinname;
- Roken;
- Zonneblootstelling.
Lees meer
Lees minder
Welke soorten rimpels zijn er?
Rimpels zijn er in verschillende soorten: fijne lijntjes, diepe groeven, fronsrimpels, plooien,..
- Voorhoofdrimpels: dit zijn de horizontale lijnen op je voorhoofd;
- Fronsrimpels: dit zijn de verticale rimpels tussen de wenkbrauwen;
- Neusrimpel: de horizontale lijn waar de neus ophoudt en het voorhoofd begint;
- Kraaienpootjes: de lijntjes aan de buitenkant van je ogen;
- Neus-lippenplooi: de lijn van de neusvleugels naar de zijkant van de mond. De plooi ontstaan bij het lachen;
- Liplijntjes: de verticale lijntjes rond de mond;
- Marionettelijntjes: de verticale lijnen aan de zijkant van de kin.
Rimpels worden ook nog eens opgesplitst in 2 groepen:
- Dynamische rimpels: deze rimpels ontstaan doordat je bepaalde bewegingen telkens opnieuw maakt. Als je bv.vaak je lippen tuit omdat je rookt zal je eerder liplijntjes krijgen.
- Statische rimpels: deze rimpels ontstaan doordat je huid minder elastisch wordt.
Lees meer
Lees minder
Kun je huidveroudering en rimpels voorkomen?
Huidveroudering is een natuurlijk proces dat vroeg of laat bij iedereen tevoorschijn zal komen. In welke mate en wanneer is voor iedereen verschillend. Rimpels voorkomen is dus niet mogelijk. Je kunt ze echter wel verminderen of op een natuurlijke manier tegengaan met een aangepaste levensstijl en de juiste verzorgingsproducten.
Enkele tips die je in het dagelijks leven kunt toepassen om rimpels te verminderen of tegen te gaan:
- Gebruik dagelijks een goed voedende dagcrème met een beschermingsfactor;
- Gebruik in de zomer een factor met spf 50 bij felle blootstelling aan de zon, schenk extra aandacht aan het gelaat, de hals, het decolleté en de handen;
- Vermijd of beperk het gebruik van de zonnebank;
- Eet matig en gevarieerd;
- Stop met roken;
- Beperk het gebruik van alcohol;
- Zorg dat je voldoende nachtrust hebt;
- Gebruik eventueel voedingssupplementen van de apotheek om een stralende teint te behouden;
- Beweeg voldoende;
- Zorg voor veel vochtinname (min. 1,5l water per dag);
- Zorg ervoor dat een tekort aan vitaminen en aminozuren worden aangevuld. Aminozuren spelen een belangrijke rol op het gebied van huidverzorging en anti-aging. Deze stimuleren de celvernieuwing.
Lees meer
Lees minder
Rimpels
Rimpels voorkomen is niet mogelijk. Je kunt ze wel verminderen of op een natuurlijke manier tegengaan met een aangepaste levensstijl en de juiste verzorgingsproducten.
Enkele tips die je in het dagelijks leven kunt toepassen om rimpels te verminderen of tegen te gaan:
- Gebruik dagelijks een goed voedende dagcrème met een beschermingsfactor
- Gebruik in de zomer een factor met spf 50 bij felle blootstelling aan de zon, schenk extra aandacht aan het gelaat, de hals, het decolleté en de handen
- Vermijd of beperk het gebruik van de zonnebank
- Eet matig en gevarieerd
- Stop met roken
- Beperk het gebruik van alcohol
- Zorg dat je voldoende nachtrust hebt
- Gebruik eventueel voedingssupplementen van de apotheek om een stralende teint te behouden
- Beweeg voldoende
- Zorg voor veel vochtinname (min. 1,5l water per dag)
- Zorg ervoor dat een tekort aan vitaminen en aminozuren worden aangevuld. Aminozuren spelen een belangrijke rol op het gebied van huidverzorging en anti-aging. Deze stimuleren de celvernieuwing.
Zonbescherming
Dit middel kan de huid gevoeliger maken voor zonlicht. Blootstelling aan zon, zelfs voor korte tijd, kan huiduitslag, jeuk, roodheid of ernstige verbranding vooroorzaken.
- Blijf uit rechtstreeks zonlicht tussen 10u en 15u.
- Draag beschermende kledij (hoed, zonnebril)
- Gebruik een zonneproduct met hoge factor. Smeer je ten minste 15 à 30 minuten voor je naar buiten gaat in. Smeer om de 2 uur. Het is ook belangrijk dat je de zonnecrème voldoende dik smeert.
- Gebruik een lippenbalsem met een hoge factor.
- Gebruik een waterproof zonnecrème als je gaat zwemmen. Droog je huid na het zwemmen goed af en smeer je opnieuw in.
- Bescherm je op wintervakantie in de bergen ook tegen de zon. Sneeuw- en ijsvlaktes weerkaatsen de UV-stralen waardoor je sneller kan verbrandt.
- Ga niet onder de zonnebank.
- Indien je toch een ernstige reactie hebt op de zon, contacteer dan onmiddellijk je arts.
Zonbescherming: verzorging
- Gebruik een zonneproduct met een voldoende hoge factor. Deze kies je naargelang je huidtype en, indien je op vakantie gaat, de bestemming. Een hogere factor is altijd beter. Je zult dan nog steeds bruin worden, maar minder snel.
- Gebruik best een apart zonneproduct voor lichaam en gelaat. De producten voor het gelaat kies je naargelang je huidtype (droge huid, gemengde huid, …). Vraag advies aan je apotheker.
- Acné wordt mogelijk tijdelijk beter wanneer de zon schijnt, maar daarna wordt acné des te erger. Het is dus heel belangrijk om een hoge zonbescherming te gebruiken. Er bestaan zonneproducten specifiek voor een acnéhuid. Vraag raad aan je apotheker.
- Vermijd blootstelling aan de zon op het warmste moment van de dag (van 11u tot 16u).
- Draag beschermende kledij (hoed, zonnebril, T-shirt).
- Stel baby’s en jonge kinderen nooit bloot aan direct zonlicht.
- Smeer je zonneproduct steeds 20 minuten voordat je naar buiten gaat, in. De zonnefilter heeft namelijk even tijd nodig om in de huid te dringen en zijn werk te gaan doen.
- Smeer om de 2 uur opnieuw en smeer het zonneproduct voldoende dik. Om het beschermingsniveau te halen, moet je 2 mg product/cm2 huid aanbrengen. Dit komt overeen met ongeveer 36 g (6 flinke koffielepels) zonnecrème voor het lichaam van een volwassene.
- Bescherm je op wintervakanties ook tegen de zon. Sneeuw- en ijsvlaktes weerkaatsen de UV-stralen waardoor je sneller kunt verbranden.
- Wanneer je gaat zwemmen gebruik je best een waterproof zonneproduct. Droog je na het zwemmen onmiddellijk goed af. Smeer je daarna opnieuw in.
- Voor kinderen is het belangrijk dat u een zonneproduct gebruikt met een minerale filter. Hierdoor zal het zonlicht weerkaatst worden en niet in de huid dringen. Zonneproducten met een minerale filter blijven wit op de huid. Vraag advies aan je apotheker.
- Denk aan je lippen. Er bestaan lippensticks met een hoge beschermende zonnefactor. Vergeet deze niet wanneer je op vakantie gaat (ook bij wintersportvakanties).
- Een zonnebank geeft ook UV-straling. Gebruik zeker een zonneproduct met een hoge factor wanneer je onder de zonnebank gaat.
- Wanneer je geneesmiddelen inneemt die je gevoeliger maken voor de zon, dien je uit de zon te blijven en/of een hoge zonnefactor te smeren. Vergeet je handen niet. Vraag je apotheker om advies.
- Het is belangrijk om elk jaar een nieuw zonneproduct te kopen, ook wanneer de verpakking nog niet leeg is. Na opening verliest het product stilaan zijn werking.
- Het is mogelijk dat je van bepaalde zonneproducten last krijgt van je ogen (jeuken, tranen, prikken). Sommige zonneproducten bevatten namelijk de stof octocryleen. Er bestaan zonneproducten waar deze stof niet in zit. Vraag raad aan je apotheker. Je kunt soms ook wat last krijgen van de ogen door de aanwezigheid van parfum. Kies dan voor een zonneproduct zonder parfum.
- Als je overdag in de zon bent geweest, gebruik je best ’s avonds aftersun, ook wanneer je geen zonnebrand hebt opgelopen. Dit zal de huid goed hydrateren en voeden.
Lees minder
Lees meer