Wat verstaan we onder littekens?
Wanneer je huid beschadigd raakt, ontstaat een litteken.
Hoe een litteken zich vormt, is afhankelijk van een paar factoren:
- Grootte van de beschadiging. Hoe groter de beschadiging, hoe langer je huid nodig heeft om te genezen. Dit vergroot de kans dat je litteken meer zal opvallen.
- Leeftijd. Een jonge huid herstelt zich sterk, zelfs té sterk. Dit zorgt voor grotere, dikkere littekens.
- Plaats van het litteken. Hoe strakker de huid staat, hoe meer zichtbaar het litteken zal zijn. Ook als een litteken bijvoorbeeld een huidplooi kruist, zal het wat meer opvallen.
Een litteken begint rood en dik en zal geleidelijk vervagen. Vaak kan een litteken erg lelijk lijken in het begin. Geen paniek; als je het wat tijd geeft kan het mooi genezen.
Er bestaan verschillende soorten littekens.
- Gewoonlijk geneest een wondje zonder veel problemen en blijft er een streng of vlekje over.
- Na infecties, ziektes of straling blijft er soms een atrofisch litteken achter. Dit is dun, soepel en glanzend en ligt verzonken in je huid.
- Je kan ook aanleg (familie- of rasgebonden) hebben tot hypertrofische littekens. Dit zijn dikke, roze strengen en vlekken op de huid. Ze ontstaan zo’n 3 weken na de verwonding en zullen gedurende ongeveer een jaar nog dikker worden. Je huid boven je borstbeen, je schouders, je nek en je oren zal het vaakst zulke littekens vormen.
- Tenslotte kunnen hypertrofische littekens zelfs verder groeien dan de grenzen van de wonde en redelijk grote delen van de huid bedekken. Dan spreek je over keloïd-littekens.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
- Je kan het litteken masseren (eventueel met een crème). Dit houdt het weefsel soepel en zal in het begin helpen tegen de pijn.
- Wees voorzichtig met je litteken. Vooral verse littekens zijn erg gevoelig. Stel ze daarom niet bloot aan extreme temperaturen (zowel koud als warm). Je blijft ook best uit de zon, om een verkleuring van het litteken te voorkomen.
- Het dragen van strakke kleding op het litteken kan zorgen voor irritatie en beschadiging en vermijd je dus best.
- Het duurt lang voordat de huid zijn oorspronkelijke trekkracht terug heeft. Pas dus op met krachtsporten en dergelijke.
Lees meer
Lees minder
Wat vertel ik mijn apotheker?
Vertel je apotheker hoe je het litteken hebt opgelopen en hoelang je er al mee zit. Op die manier kan je apotheker je het geschikte advies bezorgen.
Als je zelf al iets ondernam in de hoop je litteken wat te verminderen, laat dan aan je apotheker weten wat je precies deed.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor me doen?
Vooraleer je iets aan je litteken wilt doen, moet je op de eerste plaats de wonde verzorgen en laten genezen. Pas nadien kan je met volgende producten je litteken behandelen:
- Massage met een goede vochtinbrengende crème is eenvoudig, maar erg belangrijk. Je apotheker kan je hierbij zeker het gepaste advies leveren.
- Er zijn ook een aantal gels en zalven op basis van plantenextracten die je kan gebruiken. Zo kunnen producten met bijvoorbeeld aloe vera, arnica of madecassoside je litteken helpen te genezen. Bovendien werken ze pijnstillend en ontstekingsremmend. Ook bepaalde oliën kunnen soelaas brengen, zoals teunisbloemolie, niaoliolie of bernagieolie.
- Ook siliconengels of –pleisters kunnen wonderen doen. Deze gaan het verdampen van vocht uit de huid tegen, houden het litteken soepel en remmen de ontsteking. Soms kunnen siliconen vergoed worden door je hospitalisatieverzekering, bijvoorbeeld na een operatie. Vraag advies aan je apotheker.
Pleisters zijn effectiever dan de gels. Maar voor je gezicht is een gel natuurlijk handiger. Bovendien kan je er zelfs make-up over aanbrengen. Probeer een behandeling wel zo’n 3 à 4 maanden vol te houden om een blijvend resultaat te bekomen.
- Vroeger waren crèmes met vitamine E erg populair om littekens te behandelen. Nu toont onderzoek echter aan dat deze weinig zin hebben. Bij 1 op 3 veroorzaken ze zelfs ontstekingen en maken ze het litteken alleen maar erger.
- Vergeet tenslotte niet je litteken voldoende te beschermen tegen de zon! Vraag daarom aan je apotheker om een ‘sunblock’. Dit zijn producten die een SPF (Sun Protection Factor) 50 hebben. Zij zullen er voor zorgen dat je litteken niet in contact komt met zonnestralen.
Lees meer
Lees minder